jueves, 24 de mayo de 2012

Kseniya Simonova

Entrada realitzada per l'alumna de Segon de Batxillerat Susana Roldán Sánchez


Kseniya Simonova  realitza un tipus d'art que podem classificar dins del que coneixem com sand art. 


Abans d'explicar  les característiques de l'obra d'aquesta artista convé comentar que l'anomenat sand art engloba diferents manifestacions artístiques. Entre aquestes s'ha de destacar els dibuixos realitzats amb sorres de diferents colors. Un exemple d'aquesta tècnica la trobem en l'art dels indis nord-americans que  influirà en el dripping de Jackson Pollock. 


Navajo Sand Painters
Ray Manley - 1953. 
Els Navaho, indis nord-americans, com  altres pobles indígenes, utilitzen les pintures de sorra (sand paintings) com a mitjan per fer presents  les idees sobre el transcendent. És de destacar la similitud amb els mandales tibetans, que també es realitzen amb sorres de colors i també es destrueixen després de realitzar el ritual.


Un altra manifestació del sand art és la realització  d'escultures amb sorra, alguna d'elles amb un extraordinari valor artístic. 


Durant el festival de "Món de Sorra", el balneari alemany de Travemünde es converteix en un parc d'escultures  de sorra. En aquesta fotografia podem observar a l'artista holandès Jan Selen treballant en una escukltura del déu grec Hades, déu del regne dels morts, i el gos Cèrber, el gos de tres caps.  


D'altra banda l'artista objecte d'aquesta entrada, Kseniya Simonova, realitza amb sorra una successió de dibuixos sobre un cristall.. Aquesta acció es projectada sobre una pantalla i així pugui ser contemplada pel públic assistent. Com pot deduir-se d'aquestes línies, una de les característiques del sand art és la  efimeritat de les seves obres, de les que solament  conservem documentació gràfica.







Kseniya Simonova va nèixer el 22 d’abril de 1958, Eupatoria (Ucraïna). La seva mare es dedica a dissenyar roba per actuacions teatrals i, a més, és professora de l’escola de Belles Arts. El seu pare és un exmilitar que dirigeix  una empresa de disseny immobiliari. Sempre li va agradar dibuixar i la seva mare va se qui la va animar perquè no ho deixés de fer mai.


Respecte al que consta sobre la seva educació Kseniya Simonova es va graduar a l’escola Artística de Eupatoria i va estudiar a l’Escola de Belles Arts. Va redactar molts articles sobre la poesia i balades populars. També es va dedicar a la traducció. 



A l’any 2002  estudia psicologia i es graduà en 2007. Entre aquest període, també es va graduar a l’any 2008 en disseny gràfic.



Com que la seva mare era professora li va ensenyar moltes tècniques del dibuix que Kseniya va assolir ràpidament. Els seus pares sempre van saber que tenia una gran capacitat imaginativa i que era capaç de reproduir sobre un paper allò que només havia vist en pocs segons.


L’any 2007 es casa amb Igor Paskar, un director de teatre i editor de la revista SuDmirty. En aquest mateix any va crear una revista junt amb el seu marit. Es tractava d’una revista bilingüe, rus i anglès, nomenada “Chocolate”. Es va haver d’aturar la seva producció degut a la crisi financera que vam patir al 2008.

El seu marit volia fer alguna cosa innovadora per a fer un nou espectacle i així poder guanyar diners, així que li va dir a Kseniya que preparés algun espectacle amb sorra. Primerament aquesta es va  negar ja que tenia talent per dibuixar i veia molt difícil poder plasmar en la sorra un dibuix ben fet. Però, finalment,  va començar a treballar amb sorra de platja i de rius però cap de les dues li anava bé al seu treball. Al final va utilitzar sorra volcànica.

Van alquilar una petita habitació on ella es passava varies hores practicant dibuix amb la sorra. Kseniya s’estava desesperant ja que no li venia la inspiració al cap fins que una nit, mirant per la finestra, va veure una llum i de sobte li va venir milers i milers de objectes i milers de històries que calien plasmar a la sorra.

Va ser tan bo l’espectacle que va crear  que va decidir, junt amb el seu marit, apuntar-se a un concurs del seu país: “Ucraine’s got talent”  en el que es podia guanyar una suma de 110.000 dòlars. Kseniya  es va presentar al càsting amb una frase molt personal: “Tot el que hi ha a la meva vida ve per casualitat i em porta la felicitat inesperada”. El treball presentat va resultar un espectacle meravellós en el que durant vuit  minuts va explicar la ocupació alemanya de Ucrania a la Segona Guerra Mundial on plamava el dolor dels habitants, les destrosses que va causà..  Aquesta història feta en sorra la volia dedicar a totes les persones que l’havien sofert sobretot al seu besavi que va morir al 1943 defensant la seva pàtria. Kseniya va quedar entre els 50 finalistes fins que va aconseguir guanyar el concurs.
La finalitat de Kseniya era poder fer algun anunci a la televisió però el que va aconseguir en el concurs va ser totalment diferent,  va emocionar a tots els espectadors que mitjançant aquesta història recordaven el dolor d’aquesta tragèdia.

Ukraine's Got Talent (per veure el video, cliqueu sobre la imatge)


Kseniya va triunfar per tot el món i va crear més de 200 històries fetes amb sorra. 
El 4 de decembre del 2008 Kseniya va presentar una exposició de fotografies de les seves històries anomenada “una personalitat de sorra”


En el any 2010 funda en la seva ciutat natal un centre cultural: “Club de Sorra”.


També ha estat en diversos països mostrant el seu art amb la sorra per celebrar congressos, per patrocinar nous edificis i moltes més activitats  (Ucrania, Rusia, Noruega, Japó, Polònia, Àustria, China, Reine Unit, Països Baixos, Qatar, India, Itàlia, Alemanya, Suïssa, Kazajstán, Mònic, Canadà, Australia entre d'altres).

HOBBIES:
A Simonova li encanta l’esport i l’esquí aquàtic. Li agrada el tennis i ballar el hip-hop. També escriu poemes en anglès i en la seva llengua materna, el rus. Li fascina la actriu Emir Kusturica i col·lecciona objectes antics. 

ÚLTIMS PROCESSOS I PROJECTES EN PROCÉS
En aquest any Kseniya presentarà una col·lecció de moda creada per ella mateixa. Un estil clàssic i surrealista
Al finals del  2011 va presentar junt al seu marit, Igor, un gran espectacle i va publicar una autobiografia plena de fotografies amb sorra.



No hay comentarios:

Publicar un comentario