Ferran Adrià Acosta va néixer el 14 de maig de
1962. Va començar la seva trajectòria gastronòmica per casualitat. Quan tenia
18 anys va deixar els estudis amb l’objectiu de guanyar diners per fer un
viatge amb els seus amics a Eivissa i així és com va començar a treballar com a
rentaplats al restaurant de l'Hotel Playafels de Castelldefels. Amb 19 anys
Ferran va fer realitat el seu somni de viatjar a Eivissa i a la tornada a
Barcelona va treballar al prestigiós restaurant Finisterre. Amb 21 anys
va fer el Servei Militar i durant l’estiu de 1983 Ferran va passar el seu mes
de permís fent pràctiques a el restaurant de Cala Motjoi (Girona) elBulli. Ell no es podria ni imaginar que aquest era
el restaurant que el faria tocar el cel com a millor cuiner del món anys
després.
QUÈ ÉS elBulli?
“elBulli és el menú que soparàs aquesta nit.
elBulli és una experiència de quatre hores, 40 o 45 coses que van explicant una
història, que segueixen una línia d’harmonia… i això és una cosa que no pot fer
ningú al món, únicament elBulli” (Ferran Adrià).
1961. El doctor
alemany Hans Schilling i la seva dona Marketta van muntar un petit restaurant a
Cala Motjoi (Roses, Girona) amb un minigolf amb el nom d’elBulli, en honor als seu gossos buldogs.
La guia Michelín
atorgava la 1ra. estrella Michelín al restaurant elBulli al 1976, la 2na.
estrella Michelín al 1990 i la 3ra. estrella Michelín al 1997.
1987. Ferran
Adrià va convertir-se en l’únic cap de cuina d’elBulli. A un viatge a França
va anar a una demostració que feia Jacques Maximin: "Creativitat és
no copiar“. Amb aquesta frase Ferran
va començar a fer el seu propi estil de cuina.
2001. elBulli
va decidir tancar al migdia i només fer sopars (tret que el diferenciava de cap
altre restaurant).
La revista The
Restaurant Magazine declarava Best restaurant of the world al
restaurant elBulli al 2002,
2006, 2007, 2008 i 2009.
2008. Doctorat Honoris Causa en Humanitats
per la Universitat d´Aberdeen, a Escòcia.
2010. Doctorat Honoris Causa en Tecnologia
per la Universitat Politècnica de València.
2010. Ferran
Adrià anunciava a la VIII Edició Internacional de Gastronomia Madrid
Fusió que al 2011 elBulli tancaria durant dos anys.
2011. Ferran Adrià presentava a Madrid Fusió la transformació d’elBulli
a elBulliFundation.
GASTRONOMIA
MOLECULAR
Aquest terme va ser creat als anys 1980,
pels físics Nicholas Kurtí i Hervé This. “Gastronomia
molecular” és l’aplicació de la ciència als problemes gastronòmics: la
transformació dels aliments, saber com es componen, quins canvis pateixen en
ser sotmesos al fred i a la calor, coccions,...etc.
TÈCNIQUES I
TEXTURES
DECONSTRUCCIÓ
Tècnica creada a finals dels anys 80. L’objectiu és que l’aspecte i la
textura siguin totalment diferents mentre que el sabor és el mateix.
ESCUMES
Van ser creades per Ferran Adrià. L’objectiu és aconseguir una elaboració
semblant a la mousse però amb sabors més intensos i de fàcil digestió.
LIOFILITZACIÓ
Va ser creada per Ferran Adrià. L’objectiu és eliminar l’aigua d’un aliment
congelat fent-lo evaporar sense passar per líquid.
NITROGEN
LÍQUID
Va ser creat per Ferran Adrià. L’objectiu és la cocció en fred, a -196º,
per oferir sensacions fred-calor.
Va ser creada per Ferran Adrià. L’objectiu és la gelificació d’un líquid
per la part exterior i l’interior líquid.
NEGOCIS AL VOLTANT D’elBulli
PUBLICACIONS
S’han escrit més de 2.500 articles i més de 15.000 pàgines relacionades amb
Ferran Adrià i elBulli. Aquestes són algunes de les publicacions més
importants.
2004. “Les 100
persones més influents del món”.
DEBATS
També hi han obertes moltes línies de debats sobre la cuina que envolta a
Ferran Adrià:
-
Cuina
tradicional o cuina d’avantguarda?
-
Gastronomia:
cultura o negoci?
-
Art o
cuina?
Personalment, crec que la cuina de Ferran Adrià no
s’ha de debatre ni s’ha de comparar amb cap altra tipus de cuina. El seu
objectiu és sorprendre tots els nostres sentits. Jo a això en dic ART.
No hay comentarios:
Publicar un comentario